Ινστιτούτο Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του Ινστιτούτου Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης.

Το σχολείο Ελληνικής γλώσσας άρχισε τη λειτουργία του το 1997 στο πλαίσιο του Κέντρου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Πατρών. Το 2013 συμπεριλήφθηκε στο Ινστιτούτο Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης.

Στελεχώνεται από άτομα ικανά στη διδακτική και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας που προετοιμάζουν τους διδασκόμενους για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

Το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας προσφέρει σε αλλοδαπούς της Ελλάδας και σε Έλληνες ή αλλοδαπούς του εξωτερικού τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας.

Προσφέρει ακόμα τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής σε αλλοδαπούς μαθητές και φοιτητές τμημάτων κλασικών σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού, τα οποία προϋποθέτουν βασικές γνώσεις της αρχαίας ελληνικής.

Το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας έχει ως σκοπό τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας (νέα και αρχαία ελληνική) σε φυσικούς και μη φυσικούς ομιλητές, ομοεθνείς και αλλοδαπούς, που επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να γίνουν κοινωνοί του ελληνικού πολιτισμού.

Θεοδωρίδου Μαριέττα Χρυσοβαλάντου, Φιλόλογος, Υποψήφια Διδάκτωρ Γλωσσολογίας Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστήμιο Πατρών
Νικολοπούλου Αθανασία, Φιλόλογος, Υποψήφια Διδάκτωρ Διαλεκτολογίας, Radboud University

Το πρόγραμμα μαθημάτων προσαρμόζεται στις ανάγκες του διδασκομένου σε συνεργασία με τον διδάσκοντα.

Στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Ινστιτούτου Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης γίνονται δεκτοί σπουδαστές από όλον τον κόσμο. Η παρακολούθηση των μαθημάτων γίνεται διαδικτυακά.
Τα μαθήματα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας θα αρχίζουν αμέσως μετά την εγγραφή.
Η εγγραφή στο πρόγραμμα και η έναρξη των μαθημάτων εκμάθησης της ελληνικής μπορεί να αρχίσει, μόνο εφόσον καταβληθούν τα καθορισμένα δίδακτρα για την περίοδο των μαθημάτων.

Προσφέρονται τρία επίπεδα γλωσσομάθειας, τόσο σε επίπεδο παιδιών, όσο και σε επίπεδο ενηλίκων, κάθε ένα από τα οποία υποδιαιρείται σε δύο υποεπίπεδα, όπως φαίνεται στον πίνακα. Για την έναρξη διδασκαλίας κάθε επιπέδου απαιτείται η προπληρωμή των 44 ωρών, δηλαδή του ποσού των 660€.

Βεβαιώσεις εγγραφής χορηγούνται, αφού οι σπουδαστές τακτοποιήσουν όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας. Βεβαίωση παρακολούθησης παίρνουν, όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο μαθημάτων που έχουν πληρώσει.

Πίνακας: Επίπεδα γλωσσομάθειας της ελληνικής γλώσσας ως ξένης

WP Table Builder

Λίγα λόγια για εμάς

Τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ή ξένης εισήγαγε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης, καθηγητής Παντελής Γεωργογιάννης, ως γνωστικό αντικείμενο στο πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών το 1992, με το μάθημα «Διδακτική και Διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας». Έκτοτε  η Ελληνική ως ξένη γλώσσα βρίσκεται στο επίκεντρο των θεωρητικών και ερευνητικών ενασχολήσεών του.  Επιπρόσθετα, από το 1996 ήταν επιστημονικός υπεύθυνος για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης ή δεύτερης γλώσσας, στο Κέντρο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Στα προγράμματα αυτά συμμετείχαν τέσσερις κατηγορίες διδασκομένων:

  1. Φοιτητές τμημάτων ελληνικών σπουδών ή εδρών πανεπιστημίων του εξωτερικού, που ήδη διδάσκονταν τα Ελληνικά
  2. Ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί που γνώριζαν και δίδασκαν την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό και επιθυμούσαν να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες και να επιμορφωθούν στις μεθόδους και τεχνικές της διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης γλώσσας
  3. Φοιτητές των προγραμμάτων «Erasmus» και «Socrates» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρακολουθούσαν μαθήματα στα αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών και συγκεντρώνονταν στο Κέντρο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης για μαθήματα γλώσσας και πολιτισμού
  4. Ξενόγλωσσοι ιδιώτες, μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, που επιδίωκαν την πιστοποίηση στην Ελληνική γλώσσα, ώστε να εργαστούν στη χώρα.

Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια διδάχθηκαν την ελληνική γλώσσα ή επιμορφώθηκαν περισσότεροι από 3.000 ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί, φοιτητές ελληνικής γλώσσας ξένων πανεπιστημίων, φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγών και ξενόγλωσσοι ιδιώτες.

Η προσπάθεια αυτή για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των υποψήφιων σπουδαστών.

Επικοινωνία

email: greeklanguage@inpatra.gr

Τηλέφωνο: 2610993855