Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Προσφυγικές Δομές

Παρουσίαση προγράμματος

1. Σκοπός

Σε μια εποχή πολιτισμικής, κοινωνικής, και οικονομικής κρίσης, έντονων μετακινήσεων πληθυσμών, διαρκών πολέμων και παγκοσμιοποίησης, η εξειδικευμένη γνώση στο επίπεδο της Διαπολιτισμικότητας στην εκπαιδευτική πράξη, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Σε αυτό το πλαίσιο το σεμινάριο επιδιώκει τον εφοδιασμό των επιμορφούμενων με τα απαραίτητα προσόντα και με γνώσεις αναφορικά με την υποδοχή, την εγκατάσταση, την οργάνωση και εκπαίδευση των μεταναστών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στης σύγχρονων ανάγκες της εκπαίδευσης της χώρας μας ως χώρας προώθησης και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι αναγκαία η εις βάθος γνώση και κατανόηση του φαινομένου της μετανάστευσης, των αιτιών, των αναγκών των μεταναστών και της διγλωσσίας σε συνδυασμό με την ανάδειξη της πολυπλοκότητάς του φαινομένου, την ομαλή κατά το δυνατόν ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία ή την διευκόλυνση της διέλευσής τους από τη χώρα. Γι’ αυτό απαιτείται η συστηματική γνώση του αντικειμένου, τόσο μέσω θεωρητικής μελέτης όσο και μέσω ερευνητικών δραστηριοτήτων. Επομένως, ο σκοπός του παρόντος προγράμματος είναι διττός και καλύπτει τόσο τη θεωρητική όσο και την ερευνητική κατάρτιση των επιμορφούμενων αλλά και την βελτίωση της διαπολιτισμικής επάρκειας και ετοιμότητάς τους.

1.1. Θεωρητική κατάρτιση

Βασικός στόχος του σεμιναρίου είναι οι επιμορφούμενοι να κατέχουν ουσιαστικές γνώσεις αναφορικά με την διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας και την διαπολιτισμική εκπαίδευση συνολικότερα, να κατανοούν και να σέβονται την διαφορετικότητα κατά την εκπαιδευτική πράξη και να μπορούν να αντεπεξέλθουν επαρκώς στις εκπαιδευτικές ανάγκες της σύγχρονης πολυπολιτισμικής ελληνικής κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, το σεμινάριο παρέχει επιμόρφωση σε βασικά ζητήματα όπως η κατάκτηση της πρώτης και της δεύτερης γλώσσας, οι ικανότητες και οι δυσκολίες της γλωσσικής έκφρασης του νηπίου, ο ρόλος των αρχαίων ελληνικών και της ιστορίας κατά την διαδικασία της διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας, ενώ εξετάζεται και η συμβολή των νέων τεχνολογιών στην κατεύθυνση της εκμάθησης ελληνικών σε άτομα προερχόμενα από διαφορετικά γλωσσικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα.

1.2. Ερευνητική κατάρτιση

Από την άλλη πλευρά, μέσω του συγκεκριμένου σεμιναρίου οι επιμορφούμενοι μυούνται στην εφαρμογή των μεθόδων της ερευνητικής διαδικασίας και στις τεχνικές εκπόνησης επιστημονικών – ερευνητικών εργασιών, με στόχο να προχωρήσουν στη δημοσίευσή τους σε διεθνείς περιοδικές εκδόσεις με κριτές και τυφλή κρίση αλλά και να συμμετάσχουν σε διεθνή  και πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια.

Για το σκοπό αυτό, σε κάθε επιμορφούμενο παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και πρακτικές οδηγίες τόσο για την επιλογή των θεμάτων των  εργασιών όσο και για την εκπόνηση και συγγραφή των ερευνητικών εργασιών, με παράλληλη επίβλεψη, καθοδήγηση και στήριξη μέσω συνεχούς ανατροφοδότησης.

1.2.1. Δυνατότητες δημοσίευσης μοριοδοτούμενων εργασιών

Στόχος είναι οι ερευνητικές εργασίες που εκπονούν οι επιμορφούμενοι να καταστούν υποψήφιες για δημοσίευση σε μία από τις διεθνείς ηλεκτρονικές περιοδικές εκδόσεις  με ISSN του Ινστιτούτου Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης. Η κάθε δημοσιευμένη εργασία μοριοδοτείται με τον ισχύοντα νόμο Ν. 4547 με 0,25 μόρια.

Οι διεθνείς ηλεκτρονικές περιοδικές εκδόσεις είναι:

Προϋπόθεση για δημοσίευση εργασιών στις ηλεκτρονικές περιοδικές εκδόσεις είναι οι εργασίες αυτές να κατατεθούν προς κρίση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρονται στις αντίστοιχες ιστοσελίδες των περιοδικών και να εγκριθούν από την επιτροπή κριτών τους, σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία κρίσης.

1.2.1.1. Η διαδικασία της κρίσης

Όλες οι εργασίες που υποβάλλονται προς κρίση είτε για τα συνέδρια είτε για τις περιοδικές εκδόσεις, υπόκεινται στους παρακάτω κανόνες:

  1. Ακολουθούν τη διαδικασία της τυφλής κρίσης, δηλαδή οι εργασίες αποστέλλονται στους κριτές ανώνυμα, και ως εκ τούτου ο κριτής δεν γνωρίζει τον συγγραφέα και αντίστροφα.
  2. Η επιτροπή κριτών απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς και κατόχους διδακτορικού τίτλου σπουδών.
  3. Κάθε εργασία, ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο στο οποίο εμπίπτει, αποστέλλεται προς κρίση στον αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου κριτή.

1.2.2. Συμμετοχή σε συνέδρια ως εισηγητές

Εφόσον οι επιμορφούμενοι το επιθυμούν, οι εργασίες που θα εκπονήσουν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του σεμιναρίου υπό την επίβλεψη του φορέα, εκτός από τις περιοδικές εκδόσεις μπορούν να υποβληθούν ως υποψήφιες ανακοινώσεις για παρουσίαση στα συνέδρια που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ινστιτούτο Πολιτισμού Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης με τις ίδιες διαδικασίες κρίσης όπως και στις διεθνείς ηλεκτρονικές περιοδικές εκδόσεις. Τα πρακτικά των συνεδρίων με ξεχωριστό ISBN αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΙΠΟΔΕ: http://www.ipode.gr.

2. Σε ποιους απευθύνεται

  • Σε εν ενεργεία και αδιόριστους εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό Προσχολικής, Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης (φιλολόγους, δασκάλους, νηπιαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους)
  • Σε στελέχη εκπαίδευσης Α’/θμιας και Β’/θμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό (σχολικούς συμβούλους, διευθυντές σχολικών μονάδων και εκπαίδευσης, προϊσταμένους γραφείων εκπαίδευσης)
  • Σε εκπαιδευτικούς Διαπολιτισμικών Σχολείων και Σχολείων Ειδικής Αγωγής
  • Σε εκπαιδευτές Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής και Δημόσιων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΣΕΚ)
  • Σε εκπαιδευτές ενηλίκων των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), των Πειραματικών Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΠΣΕΚ) και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) του ΟΑΕΔ
  • Σε εκπαιδευτές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας
  • Σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και κατόχους των αντίστοιχων διπλωμάτων ειδίκευσης
  • Σε όσους καλούνται ή ενδιαφέρονται να διδάξουν την ελληνική γλώσσα σε φυσικούς ομιλητές
  • Γενικά, σε όποιον ενδιαφέρεται να έχει επιμόρφωση στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

3. Δεξιότητες που αποκτούν οι επιμορφούμενοι

Το σεμινάριο προσφέρει στους επιμορφούμενους εξειδικευμένες γνώσεις στη διδακτική και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε φυσικούς ομιλητές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους στον τομέα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιμορφούμενοι αναμένεται με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος να αναπτύξουν δεξιότητες ως εξής:

  • να εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας,
  • να παράγουν εκπαιδευτικά υλικά για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας,
  • να αξιολογούν εκπαιδευτικά υλικά της γλώσσας,
  • να αξιοποιούν τη λογοτεχνία, τη νεοελληνική τέχνη και την παροιμία κατά την εκπαιδευτική διαδικασία,
  • να αξιοποιούν τις λειτουργικές διαφοροποιήσεις του λεξιλογίου και της γραμματικής,
  • να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τεχνολογία στη διδασκαλία της γλώσσας,
  • να αξιοποιούν την πολυτροπικότητα στη συγγραφή παιδαγωγικών λεξικών,
  • να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αξιολογούν βιωματικές συμμετοχικές τεχνικές διδασκαλίας,
  • να γνωρίζουν τις μεθόδους της ερευνητικής διαδικασίας στη διδακτική και διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας,
  • να συγγράφουν θεωρητικές ή ερευνητικές εργασίες προς δημοσίευση σε περιοδικά με κριτές και επιστημονικά συνέδρια.

4. Θεματικές ενότητες

Βασικές θεματικές ενότητες:

  • Θεωρίες κατάκτησης πρώτης και δεύτερης γλώσσας
  • Γραμματική και εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης
  • Τέχνη και εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης
  • Αρχαία ελληνική γλώσσα και ιστορία
  • Γραπτός λόγος και διαπολιτισμικότητα
  • Ελληνικά για επαγγελματική χρήση
  • Λεξικολογικά λάθη
  • Στίξη και διδασκαλία της ελληνικής
  • Σχέδια μαθήματος – Αρχέτυπα διδασκαλίας

5. Διάγραμμα σπουδών και μέθοδος υλοποίησης

Τα προγράμματα πραγματοποιείται διαδικτυακά με ασύγχρονη εκπαίδευση.

5.1. Σεμινάριο 200 ωρών

Τα σεμινάρια επιμόρφωσης 200 ωρών είναι εξάμηνα και περιλαμβάνουν για τους επιμορφούμενους τα εξής:

  • 160 ώρες ασύγχρονης εκπαίδευσης, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη μελέτη ηλεκτρονικού εγχειριδίου και πιστοποιούνται με τη συμπλήρωση τεστ πολλαπλών επιλογών. Για την εμπέδωση της ύλης θα δίνονται άρθρα, κεφάλαια βιβλίων, βιντεοσκοπημένες τηλεδιασκέψεις ή εισηγήσεις, για τα οποία οι επιμορφούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν εργασίες που θα τους ανατίθενται.
  • 40 ώρες για πρακτική άσκηση υπό τη μορφή εκπόνησης 1 αρχετύπου-σχεδίου διδασκαλίας σε συνεργασία με τους επιβλέποντες, το οποίο έχει ως στόχο τη βελτίωση της διδακτικής ετοιμότητας των επιμορφούμενων (https://ipode.gr/wp-content/uploads/2021/01/didaktika_senaria.pdf).

5.2. Σεμινάριο 300 ωρών

Τα σεμινάρια επιμόρφωσης 300 ωρών είναι εξάμηνα και περιλαμβάνουν για τους επιμορφούμενους τα εξής:

  • 160 ώρες ασύγχρονης εκπαίδευσης, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη μελέτη ηλεκτρονικού εγχειριδίου και πιστοποιούνται με τη συμπλήρωση τεστ πολλαπλών επιλογών. Για την εμπέδωση της ύλης θα δίνονται άρθρα, κεφάλαια βιβλίων, βιντεοσκοπημένες τηλεδιασκέψεις ή εισηγήσεις, για τα οποία οι επιμορφούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν εργασίες που θα τους ανατίθενται.
  • 40 ώρες για πρακτική άσκηση υπό τη μορφή εκπόνησης 1 αρχετύπου-σχεδίου διδασκαλίας σε συνεργασία με τους επιβλέποντες, το οποίο έχει ως στόχο τη βελτίωση της διδακτικής ετοιμότητας των επιμορφούμενων (https://ipode.gr/wp-content/uploads/2021/01/didaktika_senaria.pdf),
  • 100 ώρες για την εφαρμογή μιας διαδοχικής ερευνητικής αξιολόγησης των μαθητών και της διδασκαλίας ή για την εκπόνηση μιας βιβλιογραφικής έρευνας.

Όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται από τους επιμορφούμενους υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του φορέα υλοποίησης του προγράμματος.

5.3. Σεμινάριο 400 ωρών

Τα σεμινάρια επιμόρφωσης 400 ωρών είναι ετήσια και περιλαμβάνουν για τους επιμορφούμενους τα εξής:

  • 160 ώρες ασύγχρονης εκπαίδευσης, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη μελέτη ηλεκτρονικού εγχειριδίου και πιστοποιούνται με τη συμπλήρωση τεστ πολλαπλών επιλογών. Για την εμπέδωση της ύλης θα δίνονται άρθρα, κεφάλαια βιβλίων, βιντεοσκοπημένες τηλεδιασκέψεις ή εισηγήσεις, για τα οποία οι επιμορφούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν εργασίες που θα τους ανατίθενται.
  • 40 ώρες για πρακτική άσκηση υπό τη μορφή εκπόνησης 1 αρχετύπου-σχεδίου διδασκαλίας σε συνεργασία με τους επιβλέποντες, το οποίο έχει ως στόχο τη βελτίωση της διδακτικής ετοιμότητας των επιμορφούμενων (https://ipode.gr/wp-content/uploads/2021/01/didaktika_senaria.pdf),
  • 100 ώρες για την εφαρμογή μιας ερευνητικής αξιολόγησης της διδασκαλίας ή για την εκπόνηση μιας βιβλιογραφικής έρευνας,
  • 100 ώρες για την εκπόνηση μιας ποσοτικής ή ποιοτικής έρευνας.

Όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται από τους επιμορφούμενους υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του φορέα υλοποίησης του προγράμματος.

5.4. Συγκεντρωτικός πίνακας δραστηριοτήτων επιμορφωτικών σεμιναρίων:

Μέθοδος διδασκαλίας και διάρκεια επιμόρφωσης* Ασύγχρονη διδασκαλία Πρακτική άσκηση – Αρχέτυπα Ερευνητική δραστηριότητα
200 ώρες (εξάμηνο) 160 40
300 ώρες (οκτάμηνο) 160 40 100
400 ώρες (ετήσιο) 160 40 200

* Η διάρκεια επιμόρφωσης υπολογίζεται ανά ακαδημαϊκό έτος.

6. Μοριοδότηση των σεμιναρίων και των εργασιών - Αντιστοιχία σε ECTS

Αναφορικά με την αναγνώριση και τη μοριοδότηση, έχουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής:

  1. Στο δημόσιο τομέα, αναγνωρίζονται και μοριοδοτούνται:
    • ανάλογα με το πρόγραμμα, το πλάνο και το σκοπό των εκάστοτε επιτροπών κρίσης του Υπουργείου Παιδείας και των υπηρεσιών του στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης
    • ως συνεκτιμώμενο προσόν στη συνέντευξη για εκλογή διευθυντών σχολικών μονάδων κ.λπ.
  2. Τα σεμινάρια αναγνωρίζονται και μοριοδοτούνται στον ιδιωτικό τομέα και σε δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τις μονάδες ECTS που αντιστοιχούν στο κάθε επιμορφωτικό πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι η μοριοδότηση των προγραμμάτων εξαρτάται κάθε φορά από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προτείνεται οι επιμορφούμενοι, που πέραν της επιμόρφωσης επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την επιμόρφωσή τους για τη διεκδίκηση συγκεκριμένης θέσης, να πραγματοποιούν οι ίδιοι τη δική τους έρευνα σχετικά με την αναγνώριση.

6.2. Μοριοδότηση Εργασιών

Oι ερευνητικές και θεωρητικές εργασίες, οι οποίες δημοσιεύονται στις διεθνείς ηλεκτρονικές περιοδικές εκδόσεις με κριτές μοριοδοτούνται με 1 μόριο, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

6.3. Αντιστοιχία σε ECTS

Με βάση τις οδηγίες της Διαδικασίας της Μπολόνια, στους επιμορφούμενους παρέχεται αντιστοιχία με το σύστημα χορήγησης και μεταφοράς ακαδημαϊκών μονάδων, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μονάδων Κατοχύρωσης Μαθημάτων (European Credit Transfer and Accumulation System – ECTS). Οι πιστωτικές µονάδες ECTS εκφράζουν το συνολικό φόρτο εργασίας (διδασκαλία και προσωπική μελέτη) που χρειάζονται οι επιμορφούμενοι για να επιτύχουν τα αναµενόµενα µαθησιακά αποτελέσµατα.

Με βάση το σύστημα αυτό, στους επιμορφούμενους πιστοποιείται αντιστοιχία μονάδων ECTS όπως φαίνεται στον πίνακα 1:

Πίνακας 1: Αντιστοιχία προγραμμάτων επιμόρφωσης σε επιμόρφωσης σε ECTS

Διάρκεια Τύπος ECTS
200 ώρες εξάμηνο 14
300 ώρες οκτάμηνο 20
400 ώρες ετήσιο 27

Ο αριθμός των ECTS αναγράφεται στη βεβαίωση παρακολούθησης και το πιστοποιητικό σπουδών που χορηγούνται στους επιμορφούμενους  με την επιτυχή ολοκλήρωση του σεμιναρίου και αναγνωρίζεται από όλα τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που εφαρμόζουν το σύστημα ECTS.

7. Άλλες πληροφορίες

7.1. Εκπαιδευτικό υλικό

Στους επιμορφούμενους χορηγούνται:

  • Ηλεκτρονικά εγχειρίδια (ebook)
  • Πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό, όπως:
    • βιντεοσκοπημένες ανακοινώσεις ερευνητικών και θεωρητικών εργασιών,
    • βιντεοσκοπημένες τηλεδιασκέψεις πανεπιστημιακών,
    • πρόσβαση στο αρχείο της ηλεκτρονικής περιοδικής έκδοσης «Θεωρία και Έρευνα στις Επιστήμες της Αγωγής»,
    • πρόσβαση στο αρχείο της ηλεκτρονικής περιοδικής έκδοσης «Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες»,
    • πρόσβαση στο αρχείο της ηλεκτρονικής περιοδικής έκδοσης “Sciences of Education",
    • άλλα επιστημονικά άρθρα.
  • Προδιαγραφές συγγραφής και μορφοποίησης εργασιών

7.2.Τίτλοι σπουδών που χορηγούνται:

  • Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης,
  • Αποδεικτικό μαθημάτων και εργασιών και
  • Βεβαίωση ερευνητικής δραστηριότητας.

7.3.Αξιολόγηση επιμορφούμενων

Ανάλογα με τον εκάστοτε τύπο σεμιναρίου, η αξιολόγηση των επιμορφούμενων προκύπτει από:

  • την παράδοση των εργασιών της ασύγχρονης εκπαίδευσης,
  • τη συμπλήρωση του τεστ πολλαπλών επιλογών,
  • την εκπόνηση των ερευνητικών εργασιών,
  • την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης.

8. Έναρξη σεμιναρίου

Έναρξη σεμιναρίου αμέσως μετά την εγγραφή του επιμορφούμενου.

Δηλώσεις Συμμετοχής

Εξάμηνο
Διάρκεια: 200 ώρες
Κανονική Τιμή: 190€
Μειωμένη Τιμή: 165€
Οκτάμηνο
Διάρκεια: 300 ώρες
Κανονική Τιμή: 280€
Μειωμένη Τιμή: 255€
Ετήσιο
Διάρκεια: 400 ώρες
Κανονική Τιμή: 360€
Μειωμένη Τιμή: 320€

Δήλωση συμμετοχής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση:


seminaria@ipode.gr

Μέθοδος διδασκαλίας:
Ασύγχρονη διαδικτυακή εκπαίδευση

Αντιστοιχία σε ECTS:

Γλώσσα διδασκαλίας:
Ελληνική

Τίτλοι σπουδών:

  • Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
  • Αποδεικτικό μαθημάτων και εργασιών
  • Βεβαίωση ερευνητικής δραστηριότητας